Dieta mesdhetare- Trashëgimia ushqimore dhe gastronomia

14 Korrik, 20200

DIETA MESDHETARE – TRASHËGIMIA USHQIMORE DHE GASTRONOMIA
ABSTRAKT

Në këtë modul, Dieta Mesdhetare (DM) do të analizohet në një nga dimensionet e saj: modelin e ushqimit, i cili është përdorur si rast studimor i një diete të shëndetshme dhe të qëndrueshme, dhe si një frymëzim në të gjithë botën për udhëzimet dietike. Dieta Mesdhetare, si e tërë është një tipar unik që gjendet në zonën e Mesdheut, pasi përfshin elemente të gjeografisë dhe klimës, bujqësisë, zakoneve ushqimore, historisë, aspekteve sociologjike, kulturës, arkitekturës etj. Nga njëra anë, është e nevojshme të ruhet ekuilibri i brishtë i DM.

Nga ana tjetër, disa tipare të DM mund të zbatohen diku tjetër me përfitime për të gjithë, si modeli i të ngrënit ose ribashkimi i popullatave urbane me ritmet e natyrës. Në këtë modul, prezantohet modeli i ushqimit mesdhetar, si dhe përfitimet që kanë tërhequr kaq shumë vëmendje nga jashtë rajonit. Kështu, modeli dhe mënyra e jetesës së ushqimit do të rishikohet këtu: nga pikëpamja shëndetësore dhe ushqyese, duke nënvizuar ekuilibrin e zakoneve të ngrënies mesdhetare; nga këndvështrimi mjedisor – duke nënvizuar larminë dhe biodiversitetin e ushqimeve; dhe nga këndvështrimi i kuzhinës – për spektër të gjerë të aromave, përbërjes dhe ngjyrave të ushqimeve mesdhetare.

Shkurt, ky modul synon të sigurojë informacione mbi modelin ushqimor mesdhetar për të inkurajuar zgjedhjet e arsimuara për zakonet e të ngrënit dhe stilin e jetës. Për më tepër, do të theksojë se kënaqësia e ushqimit të mirë dhe vaktet bindëse është më se e përputhshme me një mënyrë jetese të shëndetshme dhe të qëndrueshme. Tani e tutje, dhe për hir të thjeshtësisë, modeli i ushqimit mesdhetar do të shkurtohet si dieta Med, dhe koncepti Dieta Mesdhetare do të shkurtohet si DM.

DOKUMENTI I PLOTE NE FORMATIN PDF

Shiko ose shkarko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *